Waarom zilver kopen?

Beleggen in zilver is een relatief nieuw fenomeen, omdat het edelmetaal in veel landen tot in de jaren zestig nog werd gebruikt om muntgeld van te slaan. Door de geschiedenis heen waren zilveren munten gedurende een lange periode algemeen geaccepteerd betaalmiddel, vanwege de intrinsieke waarde en de relatieve schaarste van het edelmetaal. Met de komst van fiatgeld, dat niet meer gedekt wordt door de waarde van goud of zilver, is de rol van beide edelmetalen als betaalmiddel uitgespeeld.

Sindsdien worden edelmetalen gebruikt als een veilige haven in onzekere tijden en als een middel om vermogen in te bewaren. En niet onverdienstelijk, want sinds het loslaten van de goudstandaard in 1971 is de goudprijs in dollars met gemiddeld bijna 8% per jaar gestegen, terwijl de zilverprijs met gemiddeld 5,2% per jaar omhoog ging. Door de geschiedenis heen heeft zilver altijd waarde weten te behouden. Op de korte termijn kan de waarde van het edelmetaal sterk fluctueren, maar over een langere periode gezien blijkt het edelmetaal in staat haar koopkracht te bewaren. Een interessant voorbeeld daarvan zijn de zilveren guldens en rijksdaalders. Met de zilverwaarde van deze munten kun je vandaag de dag ongeveer hetzelfde kopen als in de tijd dat deze muntstukken nog algemeen geaccepteerd werden.


Industriële toepassingen zilver

Bij beleggen in edelmetalen denken de meeste mensen eerder aan goud dan aan zilver, omdat goud een hogere waarde heeft en omdat het gele metaal wellicht meer tot de verbeelding spreekt. Toch kan het interessant zijn om ook een deel van je vermogen te beleggen in zilver, omdat het edelmetaal unieke fundamentals heeft.

In tegenstelling tot goud heeft zilver namelijk ook veel industriële toepassingen. Het edelmetaal is goedkoper en heeft eigenschappen heeft die het geschikt maken voor tal van producten. Omdat zilver een goede geleider van elektriciteit is die nauwelijks wordt aangetast door oxidatie wordt het in zeer kleine hoeveelheden verwerkt in verschillende elektronische apparaten, uiteenlopend van mobiele telefoons tot computers en van zonnepanelen tot elektrische auto's.

Neemt de vraag naar dit soort elektronische apparaten toe, dan heeft dat een positief effect op de zilverprijs. In dat opzicht is zilver een edelmetaal dat ook meebeweegt met de economische cyclus, omdat er in goede tijden meer vraag is naar dit soort producten dan in crisistijd.


Fundamentals zilvermarkt

Cijfers van het Silver Institute laten zien dat ongeveer 50 tot 60 procent van het jaarlijkse aanbod van zilver wordt gebruikt voor industriële toepassingen en dat ongeveer 20 procent wordt verwerkt tot sieraden en andere zilveren objecten. Dat betekent dat er nog maar 20 tot 30 procent overblijft voor investeerders die beleggen in zilveren munten en baren.

Door deze verhoudingen is de zilvermarkt veel grilliger dan de goudmarkt. Stijgt de vraag naar zilver, dan zijn er maar beperkte voorraden beschikbaar om aan deze vraag te voldoen. Vergeleken met goud zijn de bovengrondse voorraden van zilver veel kleiner, met als gevolg dat de prijs veel volatieler is. Daar komt bij dat de zilvermarkt veel kleiner is dan de goudmarkt, waardoor een instroom van nieuw kapitaal een veel grotere impact heeft op de prijs.

Vergelijken we beide edelmetalen, dan kunnen we concluderen dat goud door de lagere volatiliteit de meest veilige optie is en dat zilver een meer speculatieve belegging is. De zilverprijs wordt immers niet alleen gestuurd door de investeringsvraag, maar ook door de industriële vraag.


Beleggen in zilver

Door te beleggen in zilver heb je een tastbare bezitting achter de hand waar je onder alle omstandigheden op terug kunt vallen. Met een spaarrekening ben je afhankelijk van de bank en de stabiliteit van het financiële systeem, een tegenpartij risico dat je niet hebt met zilveren munten en en zilverbaren.

In normale omstandigheden hoef je je geen zorgen te maken over de veiligheid van banken, omdat spaartegoeden tot €100.000 gegarandeerd worden en omdat er streng toezicht wordt gehouden op de bankensector. Maar in een financiële crisis kan het gebeuren dat de banken hun deuren sluiten en dat rekeninghouders maar een beperkt bedrag per dag mogen opnemen. Kapitaalcontroles kunnen dan verhinderen dat je geld verplaatst naar een buitenlandse rekening of dat je het bedrag contant opneemt. Dat risico is veel kleiner als je fysiek edelmetaal bezit in de vorm van munten of baren.


Zilveren munten of zilverbaren kopen?

Net als goud wordt ook zilver aangeboden in de vorm van munten en baren. De meeste gangbare beleggingsmunten hebben een gewicht van 1 troy ounce en een zuiverheid van 99,9% en worden in tubes van 20 of 25 stuks en in grotere monsterboxen van 250 of 500 munten verhandeld. De meest populaire beleggingsmunten zijn de Canadese Maple Leaf Zilver, de Amerikaanse Silver Eagle, de Kangaroo Zilver en de Philharmoniker zilver.

Naast de munten van 1 troy ounce zijn er ook munten van een kilogram en zogeheten muntbaren. Deze producten zijn vooral om belastingtechnische reden interessant. Dat zullen we hieronder verder toelichten. Zilverbaren worden meestal verhandeld in de vorm van kilobaren en zijn voor zakelijke klanten interessant gezien de de 21 % btw.

Wilt u als particulier zilver kopen, dan zijn de munten eigenlijk altijd de meest interessante optie. Dat komt omdat zilveren munten in Europa worden belast met de btw-margeregeling, terwijl zilverbaren als industrieel product beschouwd worden en onder het hoge btw-tarief van 21% vallen. In de praktijk betekent het dat je voor munten alleen btw betaalt over de winstmarge van de handelaar, wat omgerekend slechts een paar procent is op de totale waarde van de belegging. Heeft u een eigen bedrijf, dan is het ook mogelijk zilverbaren zakelijk aan te kopen. In dat geval kunt u de btw verrekenen. Neem contact met ons op als u hier meer over wilt weten.


Waar moet u verder op letten?

Net als met iedere andere belegging zijn er ook voor edelmetalen een aantal zaken waar u rekening mee moet houden, voordat u besluit een deel van uw vermogen te beleggen. De meeste zaken liggen voor de hand, maar voor de volledigheid vermelden we hier de belangrijkste aandachtspunten.

Wisselkoers

Zilver wordt wereldwijd in Amerikaanse dollars verhandeld, terwijl je het in Europa koopt en verkoopt in euro's. Dat betekent dat de waarde van het edelmetaal beïnvloedt wordt door veranderingen in de wisselkoers tussen deze valuta.


Tegenpartij risico

Hoewel je geen tegenpartij risico loopt met het bezit van zilver loop je dat wel tijdens het aankoopproces. Kies daarom voor een betrouwbare handelaar die al enige tijd bestaat en die een goede reputatie heeft opgebouwd. Vaak is het ook mogelijk om ter plekke te betalen, waardoor de betaling en de levering van de goederen op hetzelfde moment plaatsvinden.


Legitimatieplicht

Bij de aankoop van edelmetalen boven de €10.000 is de handelaar wettelijk verplicht een kopie van uw legitimatiebewijs te maken en deze drie jaar lang te bewaren. Ook wanneer u goud of zilver wilt inleveren moet er bij wet een kopie van uw legitimatie worden gemaakt. Deze gegevens worden uiteraard vertrouwelijk bewaard en niet voor andere doeleinden gebruikt


Verzekering

Goud en zilver zijn waardevolle goederen. Als u deze thuis bewaart moet u zelf zorg dragen voor de veiligheid. Eventueel is de aanschaf van een kluis te overwegen. Bekijk ook of edelmetalen gedekt worden binnen uw inboedelverzekering.


Belasting

Goud en zilver worden voor de belastingdienst aangemerkt als vermogen in box 3. Dat betekent dat u vermogensbelasting moet betalen, indien uw totale vermogen boven de €25.000 uitkomt. Zie voor meer informatie de website van de belastingdienst.


Financiële crisis en inflatie

Een verdere verslechtering van de huidige financiële crisis is een reële mogelijkheid. De honderden miljarden staatsteun aan financiële instellingen hebben geleid tot een extreme groei van de hoeveelheid geld in de wereld. Dergelijke steunmaatregelen hebben in het verleden altijd geleid tot hyperinflatie waardoor geld in één klap weinig tot niets meer waard werd. Dit zal een een enorme impact hebben op uw pensioen lijfrentes en spaargelden. Particulieren en bedrijven die hun geld echter op tijd omzetten in zilver en goud kunnen zichzelf beschermen tegen hyperinflatie en kunnen naast koopkrachtbehoud een mooi rendement realiseren.

Vraag en aanbod

De vraag naar zilver neemt toe terwijl de zilvermijnen niet in staat zijn de vraag bij te houden waardoor de prijs stijgt. Circa de helft van de vraag naar zilver betreft industriële vraag. Zilver wordt veel gebruikt in elektronica en de verwachting is dat dit alleen maar toe zal nemen. Slechts een klein deel van de vraag naar zilver wordt bepaald door beleggers. De verwachting is dat de investeringsvraag sterk zal gaan toenemen waardoor in combinatie met het beperkte aanbod de zilverprijs sterk zal gaan stijgen.

Goud zilver ratio en inflatie

Historisch gezien in de de goud-zilver ratio 1:15. Wanneer je goud-zilver ratio terug keert naar de historische verhouding van 1:15 zou dit betekenen dat de zilverprijs bij een goudprijs van 1300 dollar per troy ounce kan stijgen naar 87 dollar per troy ounce. Hierbij wordt nog geen rekening gehouden met inflatie. Wanneer je de zilverprijs corrigeert voor werkelijke inflatie (www.shadowstats.com) en je pakt het vorige record van 1980 van 50 dollar per troy ounce zou je uitkomen op een zilverprijs 250 dollar. Zilver heeft dus een groot opwaarts koerspotentieel (zie onderstaande grafiek).

Grondstoffen cycli

Grondstoffen cycli duren meerdere decennia. Teruggaand tot 1800 duurde de kortste 10 jaar. De laatste stierenmarkt voor zilver en goud nam een aanvang in 2001 en duurde tot 2011. Wij verwachten een volgende opgaande goud en zilverprijs 2020 tot en met 2030.

Manipulatie zilverprijs

Centrale banken hebben alle belang bij een structureel lage zilver en goudprijs. Wanneer deze namelijk sterk stijgt is dit een teken dat veel geld het huidige banksysteem verlaat en er blijkbaar een gebrek aan vertrouwen is. Al jaren lang wordt de prijs van zilver en goud daarom gemanipuleerd door grote Amerikaanse financiële instellingen door in de vorm van futures contracten zilver en goud te verkopen. De markt wordt zodoende overspoelt met aanbod van zilver en goud dat fysiek niet aanwezig is waardoor de prijs daalt. Meer en meer mensen beginnen dit door te krijgen en oefenen het recht tot fysieke levering van een future contract uit. Er is echter momenteel vele malen meer zilver op papier verkocht dan dat er fysiek wereldwijd aanwezig is. Deze situatie is dus onhoudbaar.