Is goud geld?

James Turk legt in onderstaand videofragment uit dat goud geen belegging is maar als geld gezien moet worden. Goud is wel is waar in Euro's, Dollars en Britse Ponden en tal van andere valuta gestegen echter blijft de koopkracht al jaren stabiel. In olie uitgedrukt bijvoorbeeld is de goudprijs al 60 jaar nauwelijks van zijn plek gekomen. Met andere woorden 60 jaar geleden kon u evenveel olie voor een bepaalde hoeveelheid goud kopen als nu. Dat de prijs van goud de afgelopen jaren zo is opgelopen geeft aan dat het de verschillende valuta zijn die veel koopkracht hebben verloren.

Omdat geld zoals dat wij dat kennen vanuit het niets bijgedrukt kan worden is het erg gevoelig voor koopkracht verlies. Simpel weg door het feit dat wanneer je ergens meer van maakt het minder waard wordt doordat er meer geld de economie instroomt, er meer vraag ontstaat en prijzen stijgen. Het gevolg is dat er om die reden meer geld naar goud toestroomt en de goudprijs gemiddeld gezien over een langere periode stijgt met het percentage dat er geld wordt bijgedrukt.

James Turk waarschuwt dat de verschillende valuta als de Euro en Dollar verder in koopkracht zullen gaan dalen door het excessief bij printen van geld. Dit gebeurd overigens niet fysiek maar wel door het creëren van geld in de systemen van banken. Dit zal volgens hem uiteindelijk leiden tot hyperinflatie.