Waarom fysiek?

Meer zekerheid

Investeren in fysiek zilver en goud biedt een aantal grote en cruciale voordelen ten opzichte van de vele zilver en goud beleggingsproducten. Op de financiële markten zijn er veel mogelijkheden om te investeren in zilver en goud. Zo kunt u kiezen uit Exchange Traded Funds (ETF's), effecten, futures of aandelen in mijnbouwbedrijven gericht op zilver en goud. Echter bieden geen van deze producten de zekerheid die fysiek zilver en goud u wel bieden.

U bent 100 % eigenaar

Een goud rekening, een goud tracker of een ETF hebben de meeste overeenkomsten met een belegging in fysiek zilver en goud. Het goud of zilver staat op de balans van de bank of van de onderneming die het financiële product vervolgens uitgeeft. De belegger heeft in veel gevallen niet de mogelijkheid om inzicht te krijgen in deze goud- of zilvervoorraad. De uitgever is daarnaast gerechtigd het goud uit te lenen aan derden of als onderpand te gebruiken voor andere verplichtingen. Met andere woorden de fysieke voorraad kan meerdere malen aan verschillende "eigenaren" worden verkocht of uitgeleend. Er wordt dus zilver en goud op papier verkocht wat niet fysiek aanwezig is. Wanneer u zelf fysiek zilver en goud koopt bent u er zeker van dat u zelfs honderd procent eigenaar bent en kunt u er altijd over beschikken. Met andere woorden u heeft een product in eigen beheer dat transparant is met doorzichtige risico's.

Minder risico

Wanneer meerdere partijen fysieke levering opeisen zoals dat bij een futures contract mogelijk is kan de situatie ontstaan dat de financiële instelling niet aan zijn verplichtingen kan voldoen. De fysieke voorraad is immers meerdere malen verkocht aan verschillende ''eigenaren''. Daarnaast kan in het geval van faillissement de eigenaar van een dergelijk financieel product niet aantonen welk specifiek deel van de voorraad fysiek zilver of goud zijn of haar eigendom is. Het Nederlandse recht stelt aan het houden van eigendomsrechten dat een belegger zich gewoon aan dient te sluiten in de rij schuldeisers. Het risico dat het eigen vermogen van een financiële instelling onvoldoende is om aan haar verplichtingen te kunnen voldoen wordt dus volledig afgewenteld op de belegger. U als belegger wordt in plaats van eigenaar van zilver en goud plotseling schuldeiser van de failliete instelling.

Banken en andere financiële instellingen kunnen failliet gaan. Wanneer u fysiek zilver of goud koopt is het van u en bent u niet afhankelijk van de prestaties van instelling die het beleggingsproduct uitgeeft.

In onderstaand videofragment geeft Mike Maloney zijn visie op fysiek zilver en goud versus de bestaande beleggingsproducten.